Ви зараз переглядаєте Захист посівів озимої пшениці

Захист посівів озимої пшениці

ОЗИМА ПШЕНИЦЯ – одна з стратегічно важливих культур в Україні. Площа її вирощування займає лідируючу позицію в порівнянні з  іншими культурами, оскільки  зерно  та продукти його переробки використовують в харчовій, спиртовій, тваринницькій промисловості. Цінність зерна визначається  вмістом  білку та  клейковини в ньому.

озимая пшеница в украине,возделывание пшеницы,значение озимой пшеницы,народно-хозяйственное значение озимой пшеницы

Отримання врожаю  на рівні 5-6 т/га залежить від ряду факторів: якості насіння, технології  вирощування, грунтово-кліматичних умов, фітосанітарного моніторингу, захисту посівів. Впровадження  сучасних адаптивних технологій  вирощування направлене на отримання  високих об’ємів зерна хорошої  якості. Кількість площ під вирощування озимої пшениці з 2014  року суттєво не збільшилась, а  валовий збір зерна виріс на 20%. Це обумовлено ростом культури землеробства, а з нею і підвищенням  врожайності.

В останні роки, коректування в технологічний процес вносять погодні умови. Аномально тепла зима 2019-2020 років та нестача  грунтової вологи стали гарними умовами для розвитку хвороб та шкідників. Це в сукупності призводить  до втрати частини  майбутнього врожаю.

Хвороби озимої пшениці весною

Хвороби озимої пшениці активно починають развиватись в період весняного відновлення вегетації. Різкий  перепад температурного режиму, нерівномірне випадання опадів провокує появу  хвороб.

Теплий зимовий період 2020 року став причиною раннього відновлення вегетації озимих культур, знизивши їх морозостійкість. Основна частина  рослин  була  ослабленою,  вразливою до  хвороб  та шкідників. В свою чергу, плюсові температури в осінньо-зимовий період склали оптимальні умови для перезимівлі комплексу шкідників та поширення інфекційних хвороб.

Природно-кліматичні  умови не завжди дозволяють проводити посів чітко по календарному  терміну. Вибір оптимальних  термінів посіву культури залежить  від погодних умов, особливостей сорту, наявності грунтової вологи та інших факторів. Термін посіву, поряд  з  іншими агротехнічними  заходами, є визначальним  фактором, що впливає на показник врожайності, стійкість  до хвороб та шкідників.

Посіви в ранні терміни схильні до  пригнічення хворобами та шкідниками. Часто переростання культури стає причиною загибелі при настанні мінусових температур.

В пізні терміни рослинам не завжди вдається сформувати розвинену  кореневу систему, що призводить до  недостатнього засвоєння елементів живлення .

Позитивні температури та нестача вологозабезпечення в літньо-осінній період цього року ускладнювали посів озимих в  оптимальні терміни. Господарства сіяли в терміни, виходячи  з погодних умов свого регіону, попередників. Враховуючи відсутність запасів продуктивної вологи в грунті, аграрії степової зони проводили посів культури «на свій страх та ризик».  Відмітимо, що  розвиток пізніх посівів під впливом  тривалих плюсових температур  та пізнього випадання опадів  мають плавне  протікання вегетації, рослини  добре розвинені.  А  культури ранніх термінів посіву переростають та відмічається наявність хвороб. Це призводить до пестицидного навантаження на культуру  для зниження ризику втрат.

Стан  посіву озимої пшениці 2020

Весняна діагностика посіву озимої пшениці показала, що  в цілому по регіонам  стан задовільний. Кінцевий результат залежить  від своєчасного фітосанітарного контролю, професіоналізму  агронома, забезпеченості  матеріальними ресурсами, погодних  та інших  факторів.

Розглянемо випадок фермерського господарства з  Криворізького району. Посів був ранній. При діагностиці озимої пшениці був виявлений комплекс хвороб  та шкідників:

озимая пшеница,болезни озимой пшеницы,вредители озимой пшеницы,защита посевов,вредители в поле,состояние посевов 2020Зразки пошкоджені  хворобами  та шкідниками

Розглянемо детальніше

Сажкові хвороби

Сажкові хвороби – це грибкові захворювання, що уражують колос  озимої пшениці та інших зернових і призводить до порушення біохімічних процесів клітин, що відображається на  скорочуванні колосу, зменшенні продуктивної кущистості. Втрати  врожаю  коливаються  від 1 до 30%. Грибок  починає  ураження пшениці в фазу кущення, що призводить до ураження колосу та явним візуальним ознакам. Причиною зараження може бути насіння, висока вологість повітря.  Поширення  хвороби проходить за допомогою  повітряних потоків повітря.

пыльная головня,твердая пыльная головня,пыльная головня на пшенице,пыльная головня озимой пшеницы,повреждение пшеницы болезнями,грибковая болезнь пшеницы

Колос покрився чорною  летючою масою, ості не  уражені

До візуального прояву хвороби, пошкоджений колос не відрізняється  від здорового. Відмітимо, що  у випадку прояву сажкових хвороб  на полі, здорові рослини в своїх тканинах  вже можуть  містити  міцелій гриба.

Методи боротьби:

  • Протруєння  насіння (протруйники системної  дії знищують патоген всередині  насіння);
  • Просторова ізоляція;
  • Вирощування  районованих сортів;
  • Посів в оптимальні строки;
  • Обробка мікродобривами, що містять  бор, мідь, марганець, кобальт.

Злакові мухи на пшениці

Злакові мухи – широке сімейство прихованостеблових шкідників, представниками яких є: гессенська, шведська. Найбільш  шкодочинним  вважається пошкодження сходів, так як може призвести до загибелі посіву. По візуальних  ознаках  важко  відрізнити  який саме представник  наносить пошкодження в період сходів.  Зовнішні ознаки  пошкоджених  сходів схожі – центральний лист  в’яне.

Личинки мух живуть  приховано, живляться соком стебла, що призводить до загибелі рослин. При прихованому способі життя   важко контролюються  інсектицидами. Весною личинки пошкоджують частину центрального листка, поїдають зачатки колосу, активно прокладають  ходи в стеблі. Візуально  в таких рослин проявляється – білоколосість. Стебло може надламуватись. Все в  сукупності призводить до  нерівномірного стеблестою  та дозрівання зерна, зниження продуктивності посіву та розвитку  інших шкідників. Варто приділити увагу посівам ранніх термінів і систематично проводити обстеження полів. При перевищенні ЕПШ  рекомендується продити інсектицидні обробки посівів.

Наявність  прихованостеблових  шкідників в полі:

вредители пшеницы,злаковые мухи на пшенице,злаковая муха на озимой пшенице,вредоносность злаковой мухи,гессенская муха на пшенице

Білоколосість  в посівах

 Методи боротьби:

  • Дотримання сівозміни.  Вирощування  зернових як монокультури призводить до накопичення шкідників та хвороб.
  • Протруєння посівного матеріалу( на основі тіаметоксаму, імідаклоприду та ін).
  • Дотримання агротехнічних прийомів.
  • Обробка посівів інсектицидами (на основі дельтаметрину, циперметрину,  имидаклоприду, лямбда-цигалотрин та ін.)
  • Післязбиральні заходи.

Клоп шкідлива черепашка

Клоп  шкідлива черепашка основну  шкоду наносить в фазу кущіння-цвітіння озимої пшениці, поїдаючи стебла та зерна. Візуально пошкоджена  рослина  має недорозвинений  колос, сповільнений ріст, щуплість зерна, що призводить до зниження якісних характеристик зерна. Заходи боротьби такі ж як і для злакової мухи.

клоп вредная черепашка на пшенице,квч,вредитель пшеницы,вредоносность клопа черепашки,колос квч

Пошкоджений колос

Такі наслідки може визвати обробка по колосу гербіцидами з групи 2,4 Д. Не дотримання регламенту застосування препарату має негативний вплив на культурні рослини.

Отже,   своєчасно проведені   агротехнічні  заходи, моніринг посівів, оптимізація хімічного захисту від бур’янів, шкідників та хвороб, впровадження сучасних адаптивних технологій- запорука отримання якісного зерна!

Весняні підживлення підвищують стійкість  до хвороб та стресових факторів. Ознайомитись з інформацією  про важливість внесення добрив можна , переходячи  за посиланням: Листове підживлення озимої пшениціы