Вплив технологічних операцій на врожайність зернових

Технологічні операції, що впливають на врожайність зернових культур.

Елементи врожайності Основні параметри
Обробіток грунту Для регіонів з обмеженою кількістю грунтовї  вологи застосовуються вологозберігаючі  технології. Потрібно звернути увагу на глибоку  оранку, яку не проводять в умовах засухи. Рекомендується тільки дискування, не глибокі операції без обороту пласта. Звернути увагу на передпосівну підготовку поля, проведення механічного або хімічних заходів від  небажаної рослинності  та падалиці.
Насіння  Підібраний посівний матеріал повинен максимально відповідати вимогам :- районування посівного матеріалу, потенціал врожайності, терміни дозрівання , стйкість культури  до погодних умов, хвороб та ін.  
Сівозміна Кращі попередники: багаторічні трави, горох, чорний пар.
Система удобрення Внесення під основний обробіток грунту 30-35 кг азоту по д.р., повної кількості фосфору і калію (по результатам агрохімічного аналізу), при посіві внесення  амофосу або діамофосу  з сіркою (для засвоєння  рослиною  в період формування  врожаю) та  мінімум 50 кг нітроамофосу в рядок (для розвитку кореневої системи на початку росту), калій хлористий 100 кг/га восени. Позакореневе  підживлення: перше в період появи сходів ( відновлення  весняної вегетації – для озимих культур) – азотні  добрива  разом   з гуматом калію Агрогумат +7  та сульфатом магнію . Друге підживлення: гумат калію Агрогумат +7 разом  з внесенням  засобів  захисту  рослин (перевірити на сумісність!). Третє підживлення: гумат калію (мікродобриво) разом з  засобами захисту рослин через 10-12 днів відразу після  другого (по  необхідності)
Захист рослин Протруювання  насіння. Гербіцидна обробка посівів,  інсектицидна обробка проти шкідників (попелиці,трипси, клопи , совки та ін.) Фунгіцидна обробка рослин від  фітопатогенів.
Збирання, зберігання Збирання врожаю в суху погоду, дотримуватись умов зберігання.